لوله گالوانیزه چیست

گالوانیزه چیست

برای محافظت و جلوگیری از اکسید و خوردگی برخی از فلزات, بر روی آن ها عمل گلوانیزسیون انجام می شود. در این روش پوششی از فلز روی را بر روی فلزات قرار می دهند، این لایه که ناشی از ترکیباتی مانند فلز روی و برخی از ترکیبات آهن است. از این نوع فلزات و ترکیبات بیشتر در صنعت فولاد و آهن نسبت به دیگر صنایع کاربرد دارد.

لوله گالوانیزه چیست و انواع آن

به لوله های فلزی که سطح آن را با فلز روی پوشش می دهند لوله گالوانیزه گفته می شود. بر اساس جنس نوع فلز لوله گالوانیزه را می توان به دو دسته کلی لوله های گالوانیزه آهنی و لوله های گالوانیزه فولادی تقسیم کرد. لوله های گالوانیزه به دلیل کاربردهای بسیاری که دارند باید بسیار مستحکم و با کیفیت باشند. از این رو اگر قصد خرید این محصول را دارید، باید از مراکز معتبر خرید خود را انجام دهید. آهن پخش با ارائه محصولات خود از برترین کارخانه های کشور، کیفیت اجناس خود را تضمین می کند.

لوله گالوانیزه چیست و انواع آن

لوله گالوانیزه فولادی چیست

لوله های گالوانیزه در بازار بیشتر با نام لوله های آهنی سفید شناخته می شود و در نامگذاری فرقی بین این دو نوع لوله گذاشته نمی شود؛ اما لوله های فولادی گالوانیزه نسبت به لوله های گالوانیزه آهن سبک تر هستند. و بیشترین استفاده از آن ها برای تهویه انجام می شود. جنس این لوله ها از فولاد نرم است و برای ساخت آن ورق فولاد را با فشار از داخل قالب عبور می دهند و بعد از آن درزهای موجود را بهم جوش می دهند، تا فاصله و درز لوله ها از بین برود در گام بعدی برای جلوگیری از زنگ زندگی لوله ها در یک ظرف از گالوانیزه یا همان روی پوشش می دهند. این نوع لوله ها نیز نسبت به اسید از حساسیت بیشتری برخوردار هستند و هر نوع اسیدی که برای چدن مضر باشد برای لوله های گالوانیزه فولادی نیز مضر خواهد بود. این لوله ها با آب مشکلی ندارند و در مجاورت با آب که باشند باعث سخت تر شدن هر چه بیشتر آن ها خواهد شد. 

لوله گالوانیزه چیست

لوله‌های آهنی گالوانیزه چیست

این لوله ها با استفاده از آهن سفید نورد داده شده ساخته می شود و درزهای موجود در آن نیز با دستگاه های درز جوش به هم جوش داده می شوند؛ بعد از این مرحله آن ها را به یک مخزن حاوی روی مذاب منتقل می کنند؛ بنابراین به این خاطر است که به آن لوله های با درز نیز گفته می شود. شما می توانید این لوله ها را با رنگ های تیره و خاکستریشان شناسایی کنید؛ این لوله بر حسب نیاز بازار به دو صورت سبک و سنگین ساخته می شوند. بیشتر لوله های گالوانیزه آهنی و فولادی را در ابعاد شش متری دو سر می سازند، که دو سر دنده با قطر ۱/۲ اینچ تا ۸ اینچ تولید می شوند. قطر لوله های گالوانیزه  به قطرهای اسمی معروف هستند و به این صورت است که از قطر داخلی بیشتر هستند و همواره از قطر خارجی کوچک تر هستند. اگر قصد خرید لوله های گالوانیزه را دارید، معمولا این نوع لوله ها بر اساس نمره شناخته می شوند. شما می توانید لوله های گالوانیزه را با استفاده از دنده پیچی به یک دیگر متصل کرده و با استفاده از مواد مخصوص این دو لوله را به یکدیگر متصل می کنند.

بهترین قمیت لوله گالوانیزه امروز در آهن پخش لحظه ای آنلاین

مزایای لوله گالوانیزه

لوله‌های گالوانیزه به دلیل اینکه پوششی از جنس روی (zinc) بر سطح خود دارند، دارای مزیت‌های فراوانی هستند و در پروژه‌های مختلف صنعتی، ساختمانی و تاسیساتی، مورد استفاده قرار‌ می‎گیرند. ‌‎از جمله مزایای‌ لوله گالوانیزه، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت بالا در برابر خوردگی

یکی از مهم‌‌ترین ‎مزایای لوله‌های گالوانیزه، مقاومت بسیار خوب آن‌ها در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی است. ‌‎روکش روی، همانند یک محافظ عمل‌ می‎کند و مانع از تماس مستقیم فلز پایه ( فولاد یا آهن) با رطوبت و هوا‌ می‎شود‌‎. به همین دلیل، این لوله‌ها گزینه مناسبی برای استفاده در مناطق مرطوب، محیط‌های صنعتی و فضاهای باز هستند.

  • طول عمر زیاد

لوله گالوانیزه دارای طول عمری بین 20 تا 50 سال است، البته این بازه زمانی با توجه به شرایط محیطی و نحوه استفاده،‌ می‎تواند تغییر کند. ‌‎به طوری که در مناطق با رطوبت کمتر، عمر آن‌ها ‌می‎تواند حتی بیشتر نیز باشد. ‌‎این دوام بالا در طولانی مدت، موجب کاهش هزینه‌های تعویض و نگهداری‌ می‎شود‌‎.

  • مقاومت مکانیکی مناسب

با توجه به اینکه این لوله‌ها از فولاد یا آهن ساخته شده‌اند، دارای ساختار مکانیکی بسیار محکمی هستند‌‎. این خصوصیت باعث شده که آنها، برای استفاده در تاسیسات تحت فشار، سیستم‌های لوله کشی با بار مکانیکی بالا و نصب در زیرساخت‌های شهری، گزینه بسیار مناسبی باشند.

  • عدم نیاز به رنگ آمیزی یا پوشش اضافی

لوله‌های گالوانیزه بر خلاف لوله‌های فلزی، نیازی به رنگ آمیزی یا عایق کاری اضافی ندارند. ‌‎این مسئله باعث کاهش هزینه و زمان اجرای پروژه‌ها‌ می‎شود‌‎.

  • قابلیت بازیافت

لوله‌های گالوانیزه دارای قابلیت بازیافت بوده و از لحاظ زیست محیطی نیز نسبت به بسیاری از گزینه‌های دیگر، پایدارتر هستند. ‌‎از این رو، در صورت خارج شدن این لوله‌ها از سرویس،‌ می‎توان به راحتی آن‌ها را در صنعت بازیافت، مورد استفاده قرار داد‌‎.

مزایای لوله گالوانیزه

کاربرد لوله گالوانیزه

لوله‌های گالوانیزه دارای کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف هستند. ‌‎در واقع مقاومت بالا، دوام زیاد و امکان نصب آسان این لوله‌ها، موجب شده که آنها کاربردهای گسترده‌‌‌ای ‎داشته باشند‌‎. از جمله این کاربردها،‌ می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیستم لوله کشی آب سرد و گرم

در پروژه‌های ساختمانی مسکونی و صنعتی، از لوله گالوانیزه برای انتقال آب استفاده‌ می‎کنند. ‌‎البته به دلیل احتمال آزاد شدن فلز روی در آب، این لوله‌ها در سیستم‌های آب آشامیدنی کمتر مورد استفاده قرار‌ می‎گیرند و بیشتر، در بخش‌هایی که با خوردگی روبرو هستند مانند آب خاکستری یا آب خام، کاربرد دارند.

  • سیستم‌های آبیاری کشاورزی

لوله‌های گالوانیزه به دلیل مقاومت در برابر رطوبت و آفتاب، انتخاب بسیار مناسبی برای سیستم‌های آبیاری در مزارع و باغات هستند. ‌‎این لوله‌ها‌ در برابر رسوبات معدنی نیز مقاوم هستند و می‎توانند سالیان طولانی بدون نیاز به تعویض، کار کنند.

  • خطوط انتقال گازهای صنعتی

از لوله‌های گالوانیزه معمولا در خطوط انتقال فشار پایین، برای انتقال بعضی از گازهای غیرخورنده استفاده‌ می‎کنند. ‌‎البته در برخی از کشورها، استفاده از این لوله‌ها برای گازهای غیر خورنده، توصیه نمی‌شود.

  • سازه‌های گلخانه‌‌‌ای ‎و فنس کشی

لوله‌های گالوانیزه در ساخت اسکلت گلخانه‎ها، سایه‎بان‌ها، سوله‌ها، پایه چراغ‌های خیابانی و حصارکشی مناطق کشاورزی و صنعتی، کاربردهای فراوانی دارند‌.‎ در واقع شکل‎پذیری مناسب و دوام بالای این لوله‌ها، موجب شده که آنها به گزینه‌‌‌ای ‎مناسب برای سازه‌های سبک تبدیل شوند.

  • استفاده در سقف‌های شیروانی و شیبدار

این لوله‌ها به عنوان خرپا، پایه نگهدارنده و سایر بخش‌های فرعی سازه‌های شیب‌دار نیز استفاده می‌شوند.

  • کانال کشی تاسیسات برق و مخابرات

در بعضی از پروژه‌ها، از لوله‌های گالوانیزه برای عبور کانال‌های برق، تلفن یا شبکه، استفاده‌ می‎کنند. ‌‎زیرا این لوله‌ها علاوه بر محافظت مکانیکی کابل‌ها، از نظر الکتریکی نیز ایمنی بالایی دارند.

کاربرد لوله گالوانیزه

جنس لوله گالوانیزه

لوله‌های گالوانیزه از لحاظ جنس‌ به دو دسته آهنی و فولادی تقسیم می‌شوند:

  • لوله آهنی گالوانیزه

این لوله‌ها از نوع لوله‌های درزدار هستند و طی فرآیند نورد آهن سفید تولید می‌شوند. لوله‌های آهنی برای آنکه مقاومت بیشتری در برابر خوردگی داشته باشند با یک لایه عنصر روی پوشش داده‌ می‎شوند،‌ ‎اما محیط اسیدی به مرور زمان‌ می‎تواند موجب فرسودگی فلز روی و خوردگی آهن آن شود.

  • لوله فولادی گالوانیزه

این لوله‌ها از جنس فولاد هستند و در فرآیند گالوانیزاسیون، یک لایه پوشش روی، بر سطح آن‌ها قرار‌ می‎گیرد. ‌‎لازم به ذکر است که آهن خالص، سختی بالایی ندارد، اما با افزودن درصدی کربن به آن و تشکیل فولاد، استحکام و مقاومت آن بیشتر‌ می‎شود. ‌‎به همین دلیل، این لوله‌ها نسبت به لوله‌های آهنی گالوانیزه، مقاومت بیشتری در محیط‌های اسیدی دارند.

به این مطلب امتیاز دهید
3 از 5 (2 امتیاز)