ورق روغنی که با نام ورق سرد هم شناخته میشود، نوعی ورق فلزی است که از فولاد تولید میگردد. این ورقها سطحی صاف و براق دارند، از استحکام بالایی برخوردارند، سبک هستند، در برابر خوردگی مقاوماند و میتوان به راحتی آنها را به شکلهای گوناگون درآورد و همه این عوامل باعث میشوند که ورقهای روغنی در صنایع مختلف کاربردهای گستردهای داشته باشند. طی فرآیندهای تولید، برش، شکلدهی و مصرف ورقهای روغنی طبیعتاً ضایعاتی به وجود میآید که شامل قطعات معیوب، برشهای اضافی و تکههای کوچک هستند. این ضایعات علاوه بر ارزش اقتصادی قابلیت بازیافت نیز داشته و میتوانند به عنوان مواد اولیه در صنایع فولادسازی مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه به بررسی بیشتر ضایعات ورق روغنی میپردازیم.
فروش کناره ورق روغنی
کناره ورق روغنی یکی از انواع ضایعاتی است که بعد از برش این ورق به وجود میآید. این ضایعات معمولا عرض کمی دارند و به صورت رول هستند. از کناره ورق روغنی میتوان در کارگاههای یراق سازی، جوشکاری، واشر سازی، لولا سازی، تسمه سازی و ... استفاده کرد. کارخانههای فولاد از اصلیترین خریداران ضایعات ورق روغنی هستند. این کارخانهها با استفاده از دستگاههای خاصی ضایعات را خرد، پرس و بازیافت میکنند. بازیافت ضایعات ورق روغنی علاوه بر کمک به حفظ محیط زیست هزینههای تولید را نیز کاهش میدهد. یکی از مهمترین مزیتهای ااستفاده از ضایعات ورق روغنی این است که این ضایعات چندین بار قابلیت بازیافت دارند و به همین دلیل با قیمت بالایی خرید و فروش میشوند.
کاربردهای ضایعات ورق روغنی
ضایعات ورق روغنی کابردهای بسیاری دارند و همانطور که پیشتر ذکر شد از این ضایعات در کارگاههای مختلف تولیدی برای ساخت لولا، تسمه، یراق و... استفاده میشود، همچنین میتوان این ورقها را بازیافت کرده و برای ساخت بدنه لوازم الکتریکی و خانگی، بدنه خودروها و ابزارهای دستی و ماشینآلات به کار برد. ضایعات ورقهای روغنی در صنایع ساختمانی هم استفاده میشوند. مثلا میتوان از این ورقها برای ساخت نرده و سایر سازههای فلزی استفاده کرد. گاهی اوقات ضایعات ورقها بازیافت میشوند و برای تولید ورقهای روغنی جدید به کار میروند. این امر نیاز به مواد خام اولیه برای تولید ورق روغنی را کاهش داده و باعث صرفهجویی در هزینهها و مصرف انرژی میشود.
انواع ضایعات ورق روغنی
ورقهای روغنی براساس نوع مواد سازنده به سه دسته معمولی (ST12)، نیمه کششی (ST13) و فوق کششی (ST14) تقسیم میشوند که هر کدام از این ورقها خواص مکانیکی خاصی دارند. بر همین اساس میتوان گفت که ضایعات ورق روغنی در سه نوع مختلف ضایعات ورقهای معمولی، نیمهکششی و فوقکششی قابل استفاده هستند. از بین سه نوع ورقی که ذکر شد، ورقهای روغنی فوقکششی آستانه مقاومت بالاتر و استحکام بیشتری دارند و به همین دلیل ضایعات ورقهای ST14 نسبت به انواع دیگر از ارزش بیشتری برخوردار است. همچنین ضایعات ورق روغنی را براساس ضخامت هم میتوان تقسیمبندی کرد. ورقهای روغنی در ضخامتهای متفاوت تولید میشوند. به ضایعات ورقهایی با ضخامت کمتر از 2 میلیمتر، ضایعات روغنی نرم و با ضخامت بیشتر از 2 میلیمتر، ضایعات روغنی ضخیم میگویند. معمولا قیمت ضایعات ورقهایی با ضخامت بیشتر از ورقهایی که ضخامت کمتری دارند، بالاتر است.
عوامل تاثیر گذار در قیمت ورق روغنی
عوامل متعددی میتوانند روی قیمت ورق روغنی اثرگذار باشند که در ادامه به آنها اشاره میشود.
- قیمت مواد اولیه : اولین عاملی که میتواند قیمت ورق روغنی را تحت تأثیر قرار دهد، هزینه مواد اولیه است. ورق روغنی از موادی همچون منگنز، آلومینیوم، کربن، فسفر و گوگرد ساخته میشود که افزایش یا کاهش قیمت این مواد میتواند روی قیمت ورق روغنی اثر مستقیمی داشته باشد.
- تغییرات در عرضه و تقاضا: هر نوع تغییری در میزان عرضه و تقاضا در بازارهای داخلی و خارجی میتواند روی قیمت ورق روغنی اثرگذار باشد. افزایش تقاضا عاملی است که باعث بالا رفتن قیمت ورق روغنی میشود
- نوسانات ارز: نرخ ارز یکی دیگر از عواملی است که میتواند روی قیمت ورق روغنی اثر بگذارد. بالارفتن قیمت ارز، با افزایش قیمت محصولات فولادی مانند ورق روغنی همراه است.
- هزینههای تولید: هزینههای تولید ورق روغنی مانند نیروی کار، مصرف انرژی، تجهیزات و... از جمله عواملی است که میتواند بر قیمت نهایی محصول اثر داشته باشد. هر چقدر هزینههای تولید بالاتر رود، به همان نسبت قیمت ورق روغنی هم افزایش پیدا میکند.
- کیفیت ورق روغنی: ورقهای روغنی باکیفیت نسبت به سایر انواع آن قیمت بیشتری دارند. عواملی مانند میزان ضخامت و استحکام ورقها نیز در قیمت آنها اثرگذار است.
قیمت ورق روغنی دست دوم
گاهی اوقات ورقهای روغنی پس از استفاده به دلایل متفاوتی مانند نیاز به تعویض، تغییر فناوری، ارتقاء تجهیزات و... فروخته میشوند. قیمت ورقهای دست دوم به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از این عوامل، کیفیت و وضعیت فیزیکی ورق روغنی است. معمولا ورقهای سالم و بدون آسیب، قیمت بالاتری دارند. عامل دیگر ابعاد و ضخامت ورق است. ورقهایی که ابعاد بزرگتر و ضخامت بیشتری داشته باشند، با قیمت بالاتری خرید و فروش میشوند. یکی دیگر از عواملی که میتواند بر قیمت ورق روغنی دست دوم اثر بگذارد، تاریخ تولید ورق است. ورقهای قدیمی قیمت کمتری دارند. البته در هنگام خرید ورق روغنی حتما باید به تاریخ انقضای محصول هم توجه کرد به دلیل این که این ورقها دارای عمر مفید متفاوتی هستند. ورقهای روغنی ST12 حداکثر تا 18 ماه و ورقهای روغنی ST13و ST14 حداکثر تا 8 ماه عمر مفید دارند. بهتر است از ورقهایی که عمر مفید آنها به پایان رسیده است استفاده نشود چرا که ممکن است بر اثر فشارهای ناشی از پرسکاری پاره شوند.
اگر قصد خرید ورقهای روغنی دست دوم را دارید، توجه ویژهای به کیفیت و وضعیت ورق داشته باشید. از خرید ورقهای آسیبدیده و دارای خراش خودداری کنید، همچنین سعی نمایید در مورد تاریخ انقضا و عمر مفید محصول، اطلاعات کسب کنید تا انتخاب مناسب، بهصرفه و مفیدی داشته باشید، عدم توجه و دقت در موراد ذکر شده میتواند ضرر اقتصادی، وقت و کاهش اعتبار نشان، محصول و کارگاه شما را به همراه داشته باشد.
ورقهای روغنی محصولات ارزشمندی هستند. نه تنها خود این ورقها بلکه ضایعات آنها نیز کاربردهای فراوانی دارند. با بازیافت ضایعات ورق روغنی میتوان بسیاری از وسایل فلزی مانند بدنه لوازم خانگی، قطعات خودرو، مصالح ساختمانی و... را تولید کرد. این کار علاوه بر داشتن صرفه اقتصادی به حفظ محیط زیست هم کمک میکند.