امروزه رطوبت بزرگ ترین مشکلی است که سلامت سازه های فولادی را تهدید می کند. علاوه بر رطوبت، صدماتی نظیر آتش سوزی، طوفان و باران های سیل آسا نیز از جمله مهم ترین این تهدیدات می باشند. اما جالب است بدانید که ساختمان های فلزی در صورتی که به درستی پوشش دهی شوند، مقاومت بی نظیری در مقابل این تهدیدات داشته و در برابر رطوبت طولانی مدت نیز زنگ نخواهند زد. ورق گالوانیزه که آن را در صنایع گوناگون بسیار مورد استفاده و کاربرد قرار می دهند، دارای پوشش خاصی است که موجب عدم زنگ زدگی آن در برابر رطوبت می شود. علت محبوبیت ورق گالوانیزه نیز از این موضوع سرچشمه می گیرد.
در پاسخ به سوال ورق گالوانیزه چیست؟ باید بگوییم: ورقه فولادی که با به کارگیری فلز روی مذاب، گالوانیزه شده است، ورق گالوانیزه نامیده می شود. حال که متوجه شدید ورق گالوانیزه چیست، بهتر است به سوال زیر پاسخ بدهیم.
منظور از گالوانیزه کردن چیست؟
گالوانیزه کردن یکی از مهم ترین و رایج ترین روش های حفاظت از ورقه های فولادی در برابر عوامل تهدید کننده ای همچون خوردگی است. این کار با استفاده از پوشاندن سطح فلز اصلی با لایه ای از فلز محافظ، که غالبا فلز روی می باشد، انجام می گیرد که آن را تحت عنوان حفاظت گالوانیکی نیز نام گذاری می کنند.
میزان مقاومتی که پوشش گالوانیزه موجود بر سطح ورق گالوانیزه از خود نشان می دهد، بستگی به ضخامت این لایه دارد. گفتنی است که گالوانیزه کردن یکی از متداول ترین و در عین حال اقتصادی ترین روش های محافظت از ساخته های فولادی برابر رطوبت محیط است. برای نحوه تشخیص ورق گالوانیزه از دیگر ورق های فولادی باید بیشتر با این نحوه گالوانیزه کردن آشنا بشوید.
اساس تقسیم بندی ظاهری ورق گالوانیزه چیست؟
ورق گالوانیزه را بر اساس ظاهر آن در سه دسته تقسیم بندی می کنند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که نام این سه دسته اساس تقسیم بندی ظاهری ورق گالوانیزه چیست؟
- ورق گالوانیزه بی گل
- ورق گالوانیزه دارای گل ریز
- ورق گالوانیزه دارای گل درشت
تفاوت در شکل گیری گل بر روی ورق ها، که از آن تحت عنوان کریستال نیز یاد می شود، ایجاد کننده اختلاف در این سه دسته می باشد که این امر ناشی از تفاوت در سرعت سرد نمودن ورق و میزان روی مورد استفاده در فرآیند گالوانیزه کردن است.
مزایای استفاده از ورق گالوانیزه چیست؟
استفاده از ورق های گالوانیزه در صنایع گوناگون به ویژه در صنعت ساخت و ساز بسیار رایج می باشد. این دسته از ورق ها به دلیل دارا بودن مزایایی که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت، در دنیای امروز بسیار کاربردی واقع شده اند.
- طول عمر طولانی
طول عمر ورق های گالوانیزه در محیط های دارای خورندگی بالا بین 20 تا 70 سال خواهد بود. گفتنی است که میزان قرارگیری فولاد در مقابل مواد خورنده، تاثیر بسیار زیادی بر این طول عمر خواهد داشت.
- هزینه پایین
همان گونه که پیش تر در پاسخ به سوال ورق گالوانیزه چیست اشاره کردیم، چسبیدن روی مذاب و فولاد به یکدیگر موجب ایجاد محصولی با دوام بسیار بالا خواهد شد. هزینه پایین تعمیر و نگهداری در این روش باعث شده است که گالوانیزاسیون را در مقایسه با سایر روش ها، با هدف جلوگیری از زنگ زدگی مورد استفاده قرار بدهند.
- سهولت بازرسی
بازرسی سالیانه سازه ها یکی از ضروری ترین امور در این زمینه است. ورق گالوانیزه این ویژگی را دارد که از طریق چشم قابل بازرسی بوده و نیازمند انجام تست کیفیت و صرف هزینه های سنگین این امور نیست.
- سختی زیاد
یکی از سخت ترین پوشش هایی که به منظور حفاظت از فلز مادر بر روی آن اعمال می گردد، گالوانیزه است. همین امر موجب شده است که ورق های گالوانیزه مقاومت بسیار چشمگیری در مقابل زنگ زدگی و آسیب های ایجاد شده در حین حمل و نقل و جا به جایی داشته باشند.
- سهولت در تمیز کردن
ورق گالوانیزه را می توان به سادگی و تنها با استفاده از اسپری آب قلیایی و پارچه ای نرم تمیز نمود.
- صرفه جویی در منابع
روی مورد استفاده در حمام مذاب که در روش گالوانیزاسیون مورد استفاده قرار می گیرد، قابلیت استفاده چند باره دارد. همین امر موجب شده است که تولید ورق های گالوانیزه موجب صرفه جویی در منابع گردد.
- تطبیق پذیری و قابلیت اطمینان بالا
ساخت محصولات بر اساس استانداردهای بین المللی، قابلیت اطمینان بسیار بالایی به آن ها بخشیده است.
کاربرد ورق گالوانیزه چیست؟
ورق های گالوانیزه به دلیل ویژگی هایی که دارد در صنایع مختلف کاربرد دارد. از این ورق ها در تهیه محصولات و تولیداتی نظیر موارد زیر استفاده می شود:
- سینی های کابل مورد استفاده در صنایع
- نردبان های کابل مورد استفاده در صنایع
- لوله های فولادی برق به کاربرده شده در صنایع
- لوله های بخاری مورد استفاده در منازل
- کانال های کولر مورد استفاده در منازل
- شیروانی مورد استفاده در منازل
- لوله های آب مورد استفاده در محل های گوناگون
- تمام وسایلی که ممکن است آهن در آن ها دچار خوردگی شده و خسارت به بار آورد.
سلام دوست عزیز؛
طول عمر ورق های گالوانیزه در محیط های دارای خورندگی بالا بین 20 تا 70 سال خواهد بود.